Продължават опитите да бъдат уволнени директорите на природните паркове Странджа и Врачански Балкан Стефан Златаров и Николай Ненчев. За това съобщиха от „За да остане природа в България". По тяхна информация в близките дни се подготвя уволнението на двамата директори.  

Припомняме, преди седмици се появиха слухове, че те, заедно с директора на парк Витоша, ще бъдат отстранени.  След това началникът на Държавна агенция по горите Стефан Юруков пое ангажимент, че  уволнения на директори на природни паркове няма да има.

От „За да остане природа в България" посочват, че ДАГ са настояли противозаконно да връчат заповед за уволнение на директор на парк Врачански Балкан, въпреки, че той е в отпуск по болнични и се намира в болнично заведение. Същевременно директорът на Природен парк Странджа е бил любезно поканен да напусне доброволно и да заеме друга позиция в системата на горите, несвързана със защитените територии.

Според организацията недопустимият административен натиск върху директора на Природен парк Странджа е в отговор на желание на кметовете на Малко Търново и Царево, които са изпратили множество сигнали до Агенцията по горите за абсурдни обвинения и доноси срещу администрация на парка, която „възпрепятствала развитието им".

Реалната причина зад тези искания е, че дирекцията на Природен парк Странджа явно си върши работата и спазва българските закони в най-голямата защитена природна територия в страната, казват природозащитниците.

Дирекцията на Природен парк Странджа беше първата държавна институция, която през 2006 г. сигнализира за незаконния строеж на комплекс „Златна перла" на фирмата „Краш 2000" на брега на морето край село Варвара на територията на природния парк. След 3-годишна съдебни дела, преди дни, Върховният административен съд окончателно обяви строежа за незаконен.

За директора на Природен парк Врачански Балкан е произведен списък от административни нарушения, като много от тях се позовават на разпоредби от 1958 г., които отдавна не са в сила, допълват еколозите.

Междувременно дирекцията на природния парк успя да привлече 100 хил. лв годишно към бюджета си от стопанисване на пещерата Леденика. Очевиден мотив за отстраняването на Николай Ненчев е желанието на някои политически кръгове във Враца да пренасочат тези приходи в друга посока, твърдят още природозащитниците.