Десетина еколози протестираха пред сградата на Министерски съвет в защита на национален парк „Пирин." Те бяха охранявани от също толкова на брой полицейски служители.

Това е първият за годината протест на еколозите, които по традиция от началото на 2010 година всяка сряда се събират пред МС с надежда някой да чуе исканията им.

И днес те намериха оригинален начин да изобразят случващото се в Пирин - носеха разпънати чадъри, изобразяващи разпънатите политически чадъри на злоупотребите с българската природа.

Еколозите се бяха подготвили с плакати с надпис „Пирин" и изрисувана планина. Чуваха се скандирания „Искаме си Пирин" и „Мафия."

Еколозите са написали и две писма до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оповестяване на резултатите от проверката на МОСВ за реално ползваната площ от концесионера на ски зона Банско в Национален парк „Пирин" и прекратяване на разпродажбата на заменени гори в района на Балчик и Калиакра.

Еколозите сигнализират Бойко Борисов за множество сигнали за неправомерното унищожаване и ползване на площи в Национален парк „Пирин" от концесионера на ски зона Банско „Юлен" Ад.

Съгласно публикации в медиите, Министерството на околната среда и водите вече повече от една година измерва реалната площ на ски зоната.

По данни на гражданските организации при изграждането на ски зона Банско след 2001 г. концесионерът на ски зоната е допуснал престъпното унищожение на близо двойно по-голяма площ от предвидената в концесионния договор.

Прикриването на тези престъпления при предишното правителство доведе и до наказателна процедура на ЕК във връзка с нарушения на Европейското природозащитно законодателство.

Протестиращите искат от премиера също да спре разпродажбата на горски имоти обект на заменка в землището на гр. Балчик и Защитена зона от Натура 2000 „Комплекс Калиакра".

Припомняме, през ноември миналата година един от протестите се пренесе пред сградата на представителството на Еврокомисията в София. Те внесоха своите искания, надявайки се европейските институции да им помогнат.

В края на месец септември се проведе протест срещу издадените от МОСВ разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин", които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват Националния парк в списъка на обектите в опасност.

Съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев заяви, че като резултат от септемврийския протест директорът на Национален парк „Пирин" Георги Грънчаров е подал оставка.