„Обсада на парламента!!!"

С този призив еколози от различни природозащитни организации като „Граждани за Рила", „Да спасим Иракли" и „За да остане природа в България" се събраха на мирен протест пред парламента.

Близо стотина еколози излязоха до парламента с метли, за да „изметат престъпниците от парламента".
Еколозите протестират срещу приетия миналата седмица на първо четене в парламента и на извънредно заседание на земеделската комисия Закон за горите.

От форума на Нюза
Ще повярвам на еколозите, когато видя някои от тях собственоръчно да сади дървета.
                               Още...
 

Законът оставя вратичка да продължат заменките на държавни земи с гори и на гори с частни земи. Природозащитниците протестират срещу това, че с промените в закона се дава възможност собствениците на лифтове, писти и влекове да не плащат за промяна на предназначението на земята, която ползват, а само такса за ползване десетократно по ниска. С плакати с надпис „Хубава си моя горо! Докога?" и „Българската гора си отива. Олигарсите остават" еколозите настояваха депутатите да гласуват „правилно, в полза на обществото", когато гласуват закона на втори четене.

Утре те ще протестират отново в градинката до Народното събрание от 8.30 до 12.30 часа. В 13.00 часа те ще се присъединят към протестното шествие на студентите.

Там в случай, че депутатите приемат закона за горите на второ четене в сегашния му вариант, еколозите ще поискат от президента да наложи вето върху закона и ще търсят подкрепа на народните представителите, за да го обжалват пред Конституционния съд и ще подадат жалба до Главна дирекция „Конкурентоспособност" на Европейската комисия.

Според тях законът в този му вид подарява държавните гори на олигарси и „узаконява всички извършени досега престъпни заменки в най-ценните природни територии, позволява безплатно строителство на ски писти на мястото на девствени гори".

Според Добромир Добринов от „Зелени Балкани" текстовете на закона са „параван", който ще позволи на заменките да продължат „докато това правителство си отиде".

Според него фактът, че „прекалено бързо" законът мина на комисия и на първо четене „показва, че има някакви други цели".

Еколозите са подали сигнал към ДАНС, тъй като този закон застрашава националната сигурност и целостта на горите.