Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не очаква проблеми с акредитацията на Изпълнителната агенция към министерството на околната среда по ИСПА.

Министърът каза това след тържественото заседание на Народното събрание по повод членството на България в Европейския съюз, предаде БНР.

В отговор на журналистически въпрос какво ще последва, ако не бъде получена тази акредитация, министърът заяви, че няма такава хипотеза.

Министърът очаква следващата одитна мисия, която ще започне на 12 февруари, да отбележи постигнатия напредък на Изпълнителната агенция в МОСВ.

Той заяви, че всички пропуски, установени по време на предишните одитни мисии на ЕК, вече са отстранени и са взети мерки за значително подобряване на работата в агенцията, особено по отношение на обществени поръчки и предварителен контрол.

Според Чакъров са положени необходимите усилия за изпълнение на препоръките на ЕК от последния доклад и този напредък е бил отбелязан още в придружително писмо към предишния доклад на комисията за издаването на акредитации.

Относно административния капацитет Чакъров посочи, че трудно се подбират кадри, които да отговарят на критериите за обявените за конкурси постове.

Министърът уточни, че специално по отношение на предварителния контрол екипът е оформен почти изцяло.