За изминалата една година в София са направени много неща за разрешаване на проблема с битовите отпадъци на града.

Това заявиха четиримата експерти от Европейската програма „Джасперс" на днешната си среща с кмета на София Бойко Борисов, информира пресцентърът на Столична община.

Експертите посетиха площадките в Богров и пречиствателна станция „Кубратово". След като посетят и останалите, предложени от Столична община, те ще представят доклад дали терените са подходящи и за виждането на „Джасперс" за краткосрочните и дългосрочните варианти за решаването на проблема.

Европейската програма „Джасперс" ще изработи и критериите за конкурса за избор на консултант, който ще подготви тръжната процедура за избор на изпълнител за строежа на завод за преработка на битовите отпадъци. Консултантът ще изготви и предпроектното проучване, което включва техническите параметри на завода, финансов и правен анализ.

Столична община ще назначи мениджър, който пряко ще работи с експертите от „Джаспърс" по проекта за завода.

Експертите отново заявиха готовността си програмата да поеме разходите по изготвянето на предпроектното проучване.

Ако се реши то да се финансира от Столична община и общината спази всички законови изисквания по неговото изготвяне, средствата, вложени от българска страна ще бъдат върнати на общината преди непосредственото одобряване на проекта от Европейския съюз.