Електропреносните съоръжения, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), са подготвени от екипите на дружеството да осигурят безаварийната и сигурна работа на електропреносна система през есенно-зимния сезон 2022/2023 година.

Над 200 милиона лева са вложени през 2022 година в изпълнение на заложените проекти в инвестиционната и ремонтната програма на дружеството, съобщават от ЕСО. През годината е приключило изграждането на електропровод 110 kV Варна Север - Каварна, както и на нова въздушна линия 110 kV за присъединяване на новоизградената подстанция 110 kV "Обзор". Планирана е реализацията на нова въздушна линия 110 kV, свързваща подстанции 110 kV "Курило" и 400 kV "Металургична", която е от съществено значение за обезпечаване сигурното и непрекъснато електрозахранване на град София.

От ЕСО посочват още, че дружеството посреща предстоящия зимен сезон с най-развитата в Югоизточна Европа мрежа 400kV, която през последните години е удвоена по направлението Пловдив - Марица изток - Бургас - Варна с изпълнението на пет проекта от общ европейски интерес.

Няма опасност от режим на тока, таванът за потребление дисциплинира

Няма опасност от режим на тока, таванът за потребление дисциплинира

Росен Христов: Давайки предимство на "Уестинхаус", ни оставят без ядрено гориво и доставчик

При подготовката на електропреносните съоръжения за есенно-зимния сезон 2022/2023 година е извършена още реконструкция на 148 км въздушни линии 110 kV, прочистени са над 10 000 декара просеки на въздушните линии. Направен е обход на електропроводи на разстояние от близо 30 000 км. Извършена е пълна профилактика на 71 подстанции. Направена е реконструкция на откритите разпределителни уредби 110 kV на подстанции "Пловдив", "Ихтиман", "Девня 1", "Каварна". Продължава работата по модернизацията на откритите разпределителни уредби 110 kV на подстанции "Хисаря" "Лазур", "Ловеч", "Луковит" и други. Подменени са над 500 километра мълниезащитни въжета. Осигурени са високопроходима техника и автомобили.

Сериозен напредък бележи и изграждането на системите за автоматично управление на подстанции в цялата страна. В експлоатация са пет опорни пункта, от които вече се управляват над 150 подстанции. От началото на 2022 г. са модернизирани 38 подстанции с изградени системи за дистанционно управление. По програмата за дигитализация се изпълняват строително-монтажни дейности в 11 обекта - в подстанции 110 kV Ловеч; Хисаря; Лазур; подстанция ТЕЦ Пловдив; подстанция Шумен център; Луковит; Велинград; подстанция Търговище 2 и други. До края на годината още 35 подстанции ще преминат на дистанционно управление, а през следващите две години управлението на още 75 подстанции ще бъде автоматизирано.

Изградена е оптична мрежа от над 5000 км, която непрекъснато се разширява. В нея са включени 294 обекта, от които 223 подстанции на ЕСО, 30 административни центрове на ЕСО и 41 обекта на производители и подстанции на големи индустриални потребители.