Необходими са промени в законодателството у нас, които да гарантират категорично опазването на защитените зони, включени в НАТУРА 2000.

Около тази позиция се обединиха министър Джевдет Чакъров и представители на Генерална дирекция „Околна среда" на Европейската комисия, съобщиха от МОСВ.

Евроекспертите са на посещение у нас от вчера във връзка с предстоящото изграждане на екологичната мрежа в България, което дискутираха с министър Чакъров в МОСВ.

„Настоящата правна рамка у вас не гарантира изцяло опазването на зоните още от самото начало и по време на всички процедури при реализацията на инвестиционни намерения", коментира Ладислав Мико, директор на дирекция в Генералната дирекция „Околна среда".

„Нееднократно съм изказвал мнение, че трябва да има много по-стриктни регламенти в устройствените закони и по-добра координация между всички компетентни институции", заяви министър Чакъров.

Министърът припомни, че с цел опазване на потенциални зони е използвал правомощията си по Закона за защитените територии и е издал заповеди за временна забрана на дейности в Кресненското дефиле и в района на Иракли-Емине. Предстои министърът да се запознае с документация за Земенския пролом и пролома Скрино и ако се налага, да предприеме и там подобни мерки за опазването им.