Френският вестник "Фигаро" пише, че присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г. е огромно предизвикателство за тези две балкански държави, които изостават значително в конкурентноспособността си.

Колкото повече се разширява на изток, толкова повече ЕС присъединява все по-малко развити страни, коментира още изданието, цитирано от БНР.

Вестникът припомня, че в Румъния 12,9 % от населението живее под прага на бедността, а в България - 6,1 %.
В този празничен период София и Букурещ демонстрират относителен просперитет, най-вече заради многото нови коли, внесени от чужбина, които са наводнили улиците им, пише изданието.

Този просперитет може да бъде обяснен от няколко фактора: първият е изобилието на чуждестранни инвестиции, които се изсипаха върху двете страни в момента на приватизацията и които се изразиха в откриването на работни места за по-малко образованите младежи;
вторият е, защото в София и Букурещ са концентрирани местните олигарси, които бяха на подходящото място в подходящия момент, за да извлекат полза от приватизациите: трето, защото онези, които получават заплати там, са привърженици на потребителския кредит.

Сред проблемите на двете балкански държави са липсата на квалифицирана работна ръка, ниските инвестиции в подготовката на квалифицирани кадри, както и масивната корупция.

Комисията по външни работи в Европейския парламент, която изрази безпокойство, че трафикът на хора и на наркотици все още съществува в България.

Пример за проблемите на България да изкорени организираната престъпност вестникът цитира случая с рапъра Ванко 1. Като го осъди през 2003 г. на 12 години затвор за трафик на жени и склоняване към проституция, правосъдието за първи път си свърши работата, отбелязва "Фигаро".

Но три години по-късно и само три седмици, след като получи зелена светлина за еврочленство си, българското правосъдието пусна на свобода Ванко 1.