Жители на Гълъбово и околните села се събраха край града на протестен митинг срещу екологичните проблеми, причинени от „Марица-Изток".
Те определиха проблема като екогеноцид, предаде БНР.

На протестен митинг инициативният комитет за опазване на околната среда на Гълъбово поиска създаването на Държавна комисия за решаване на тежките екологични проблеми на общината.

Ако не бъдат чути, от четвъртък жителите на общината обявяват гражданско неподчинение и ще блокират международния път Русе-Свиленград.

„Даваме два дни срок на отговорните институции и от четвъртък ще обявим гражданско неподчинение", обяви Бойчо Бойчев, председателят на инициативния комитет, организатор на протеста.

Да спре изхвърлянето на пепелина и гипс в общинските и частни земи, да се поставят измервателни станции за шума и атмосферния въздух в селата Обручище, Медникарово и Искрица, да се осигури постоянен достъп на инициативния комитет до площадката на "Енел - Марица-Изток" 3 за контрол на екологичните норми, незабавно да се върнат завладени общински имоти и язовир „Червена река", получаване на пълен отчет за количествата азбест от рехабилитацията на трети блок и мястото, където се съхраняват, са част от исканията на инициативния комитет.

Днес следобед кметът на Гълъбово, Николай Тонев очаква среща с министър Петър Димитров.
Парламентарната комисия по енергетика и синдикатите в "Енел - Марица-Изток" 3 призоваха всички компетентни и отговорни институции да се включат в решаването на спора между местната власт и италианския инвеститор.

Припомняме, РИОСВ наложи глоба на трите топлоцентрали в комплекса "Марица-Изток". Те ще трябва да платят по 120 хиляди лева глоба заради последното обгазяване на Гълъбово със серен диоксид.

На 7 февруари в града беше обявено бедствено положение, защото опасната концентрация се задържа във въздуха общо 9 часа.