Министърът на образованието Галин Цоков поздрави всички учители, преподаватели, учени и хората на изкуството и културата по повод 24 май. 

Той напомни, че словото и знанието са в основата на живота, като се обърна и към учениците и студентите с призив да помнят и да се гордеят в езика си. Цоков подчертава, че България е част от съвременна Европа чрез своята азбука и книжовност.

Ето и цялото приветствие на министър Галин Цоков:

Уажаеми учители,

Уважаеми учени и университетски преподаватели,

Уважаеми творци, пазители на словото и духовността, 

Скъпи ученици и студенти,

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник!

Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни...

24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността.

Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света.

Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит.

Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение.

И днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра.

Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата

"Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.

Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца.

Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни!

Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни.

Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.

Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото,

Поклон пред всички вас - съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България!

Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура.

Защото България го заслужава!

Честит празник!

Проф. Галин Цоков,

министър на образованието и науката

А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

Празникът на буквите е специална дата за нас

Председателят на ДПС Делян Пеевски също честити празника, като и той поздрави всички пазители на културата и словото. Корнелия Нинова от БСП също се присъедини към поздравленията към българските учители, като тя още отбележи, че 23 държави и над 250 милиона души си служат с кирилицата и трябва да езикът да се пази от опростяване.

Бившият премиер Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук: "За мен най-хубавият и български празник е 24 май. Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си!"

Също във Фейсбук, с клип, бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков честити празника, като даде съвет на родителите на учениците и на студентите да бъдат "партньори" на учителите. "На учителите, преподавателите, учениците, студентите и техните родители пожелавам много здраве и творчески успехи - за да изградим заедно тази България, в която искаме да живеем и в която да искат да живеят всички българи, пръснати по света!", написа Денков.