Система за непрекъснат мониторинг ще подава информация на РИОСВ - София за газовите емисии, които се изпускат в атмосферния въздух от котлите, които произвеждат топло и електроенергия в ТЕЦ "София - Изток".

Системата ще осигурява непрекъснато 24-часово измерване на концентрациите на вредните вещества в димните газове, като азотни оксиди, въглероден оксид и въглероден диоксид, както и на кислород, температура, налягане, влага и дебит.

По този начин РИОСВ - София ще следи в реално време количеството на изпусканите газове и концентрациите на вредните вещества в тях.

Контролът ще позволява производствения процес да се управлява така, че да се спазва  определената с комплексното разрешително на централата норма за емисии на азотни оксиди.

Месечните доклади с резултатите от мониторинга  вече се предават в екоинспекцията. Тези доклади се анализират съгласно изискванията на наредба № 6 (за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници) и въз основа на тези анализи експертите упражняват постоянен контрол върху работата на централата.