Николай Йонков, все още собственик на 20% от ТОП ТВ, обяви в публичното пространство за "измами", чрез които Красимир Гергов е откраднал от него ТВ 2.

Става дума за повече от 200 млн. долара, тъй като $172 млн. е само сумата, за която телевизията била продадена на Central European Media Enterprises.

Припомняме, вчера стана ясно, че Красимир Гергов е продал 80% от двете си телевизии - ТV2 и Ринг ТВ. Това съобщи купувачът - компанията Central European Media Enterprises в прессъобщение, публикувано на сайта им www.cetv-net.com.

Освен тази сума телевизията разполага и с активи, заедно с които "откраднатото" става многократно повече, съобщава money.bg.

Историята, която Йонков разказа, започва преди четири години, когато той сключва споразумение с Гергов и фирма Техностил, формално за 5 хил. лева, срещу които им продава дял от 80% в ТОП ТВ. Посредник по сделката е Христо Брусарски.

Трябвало да бъде сключен допълнителен анекс със Гергов за бъдещи финансови компенсации. Имало е устна договорка да се развива дейността на ТОП ТВ, бъдещата ТВ 2 да бъде превърната в национална медия с регионални телевизии в различни градове, които да се управляват от Йонков.

Споразумението е сключено заради висящ кредит. Контролираната от Гергов фирма Техностил тегли заем от банка, за да погаси задълженията на телевизията и в нея остава 80% от дяловото участие.

Според споразумението, за Йонков остават 20% от ТОП ТВ, но чрез действията си Гергов ограничава правомощията му. Гергов иска да ликвидира юридически ТОП ТВ, обяснява Йонков.

Заради действията на Гергов, Йонков завежда три дела срещу него. Първото дело е за прехвърляне на търговско предприятие, второто дело е за прехвърлянето на акциите чрез Брусарски, третото дело е за ликвидацията на ТОП ТВ, като на две инстанции делото вече е спечелено от Йонков.

Йонков разказа, че повечето от делата са връщани в Шумен за доразглеждане и все още няма решения като краен резултат (става дума за първите две дела).

Йонков заяви, че снощи е бил заплашван от Гергов и че е получавал различни предложения от него, за да не се проведе днешната пресконференция.