Единствената гореща линия в България за съвети и защита на децата в онлайн пространството спира дейност от януари 2023 г.

Центърът за безопасен интернет действа от 2005 г. и за 16-годишното си съществуване по Горещата линия са получени 63 228 сигнала за незаконни действия срещу деца онлайн.

Причината, поради която дейността на линията се прекратява, е липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика, посочват от Центъра.

Другата услуга на Центъра е Консултативната линия за онлайн безопасност, която до момента е помогнала за преодоляването на 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, изнудване, заплахи, онлайн порнография, публични обиди, унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки.

Все по-чести стават сигналите за сексуална онлайн експлоатация във възрастта 12-18 г., особено след пандемията COVID-19, сочи статистика на центъра, според която възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 г. Това показва, че е все по-необходимо родители и учители да са добре информирани за опасностите, които дебнат в интернет и социалните мрежи.

Очакваме спешна подкрепа и финансиране от държавата, което да гарантира сигурността на децата в онлайн пространството, призова Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия.

Центърът има правомощия да свали страница, профил или група, в която се осъществява тормоз или се разпространяват голи снимки и неподходящо съдържание. Тези действия са възможни, тъй като центърът е доверен партньор на Facebook, Instagram, TikTok, Google и YouTube.

От 2005 г. до момента са инициирани множество кампании, помогнали на онлайн жертви, както и редица обучения по темата. През тези семинари са преминали повече от 30 000 деца и тийнейджъри, над 15 000 учители и 12 000 родители.

Изграден е и Младежки панел, в който участват младежи между 14 и 19 г., заемайки важна роля в инициативите на центъра. Там те развиват своите дигитално-медийни умения и обучават своите връстници по темите за онлайн сигурността.

Центърът е член на европейската мрежа от 35 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 42 държави.

Снимка 599768

Източник: iStock