Масово строителство на хотели, вилни селища и комплекси от затворен тип предстои да започне в Странджа.

Инвеститори масово изкупуват земи и подготвят поредния строителен удар срещу останалата все още единствена българска планина, незасегната от безобразното туристическо строителство.

Припомняме, бетонирането на черноморското крайбрежие достигна вече и до една от най-красивите точки в неговия южен край. Около местността Силистар вече започна много сериозно застрояване с малки хотели и частни вили.

Земята в определени селища на Странджа планина е поскъпнала в пъти само за две години.
Така например в селата Фазаново, Велика, Ясна поляна и Крушевец през 3005 и 2006 г. квадратният метър урегулирана площ е струвал 5 - 6 евро. Сега вече има оферти и за по 60 евро на квадрат.

Засиленият интерес към тези земи показва, че инвеститорите се подготвят за поредната си атака срещу българската природа.

За сега единствената пречка остава това, че голяма част от земите попадат в районите на „Натура 2000", както и в природен парк „Странджа".

Администрациите на общините Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново подготвят решение за деактуване на земите и изваждането им от територията на парк „Странджа" и защитените зони на „Натура".

По този начин ще се даде свободен вход на строителството вътре в планината и багерите ще може да потеглят спокойно и безпрепятствено.

Според служители на парк „Странджа" се планира чудовищно строителство по поречието на река Велека и големи парцели в местностите Босна, Качул и по-атрактивните селца в района.

Според информация от четирите общини, които са на територията на „Странджа" инвестиционните проекти са на стойност над 700 млн. евро и се предвижда да бъдат застроени общо 1 млн. кв. метра девствени горски площи.

Досега единствено упорството на ръководството на парк „Странджа" и на екоорганизациите пречеха на строителния удар.
Съвсем скоро обаче, държавата чрез вратички в законите и общините чрез полулегални решения ще позволят бетонът да започва да се лее щедро и върху красивата Странджа.