Еколози се събират утре сутринта пред Министерски съвет на протест.
Поводът е редовното министерско заседание, на което ще бъде решено кои територии влизат в 
европейската мрежа за дива природа НАТУРА 2000 в България.

Въпреки, че повече от 36% от територията на България отговарят на критериите за влизане в мрежата (и съответно регулярно финансиране от ЕС на собствениците без да си продават земята), неправителствените организации бяха принудени да предложат за гласуване едва 28% в МОСВ, заявяват еколозите. 

Потехните данни съкратеният вече списък е бил безочливо и неаргументирано съкратен до 12% след предложение на Национално Управление по горите, подчинено на министър Нихат Кабил и МЗЗГ, като бяха изключени територии като Източни Родопи, Беласица, Централен Балкан.

Междувременно от екоминистерството съобщиха, че министър Чакъров ще внесе за обсъждане от правителството всички варианти на списъците, подготвени въз основа на решенията на Националния съвет по биологично разнообразие и внесените по тях възражения и особени мнения.
Чакъров ще представи пред министрите и всички изразени до момента мнения за НАТУРА 2000, изказани на организираните по негова инициатива срещи с парламентарните групи на ДПС, НДСВ и БСП, областни управители, кметове и председатели на общински съвети от Черноморието, както и неправителствени организации.

Това ще стане на пресконференция, след като Министерският съвет одобри списъците на защитените зони за опазване на дивите птици и на местообитанията, които ще бъдат предложени за включване в европейската мрежа НАТУРА 2000.

След решението на Националния съвет по биологично разнообразие и депозираните особени мнения се оформиха три алтернативи за зоните за птиците: 114 зони, покриващи около 24% от територията на страната; 112 зони, покриващи около 20% от територията и 109 зони, покриващи около 16% от територията.

На заседанието на Националния съвет по биологично разнообразие за обсъждане на зоните за местообитанията беше внесен списък от 225 защитени зони.
След предложение на Националното управление по горите, съветът реши да бъде отложено включването на някои от тях на този етап, а това да стане след допълнително прецизиране на границите и характеристиките им.
Също така, съветът предложи министър Чакъров да внесе предложение в Министерския съвет урбанизираните територии и промишлените площадки да бъдат изключени от площта на защитените зони.

Включването на съответни територии в НАТУРА 2000 не променя собствеността върху земи, гори и водни площи. Няма и изрични забрани за строителство или други видове дейности в местата по НАТУРА 2000. На проектите ще бъде правена специфична оценка на въздействието, което биха оказали върху опазвания в защитената зона вид, уточняват от Министерството на екологията.

След решението на Министерския съвет, списъкът със защитените зони за птиците ще бъде обнародван в "Държавен вестник" и след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно със заповед на министъра на околната среда и водите.
Всеки проект на заповед ще бъде представян на обществеността чрез широко огласяване. В едномесечен срок от обявяването на проекта на заповед заинтересованите лица ще имат право да представят мотивирани писмени становища, възражения, предложения.

Списъкът със защитените зони за местообитанията ще бъде представен за съгласуване в Европейската комисия и едва след неговото одобрение ще започне обявяването на зоните по същия начин.