Протест в защита на паметника "1300 години България" събра граждани, художници, изкуствоведи и експерти в областта на архитектурата и изкуството. Всички те са обединени от каузата в защита на паметника.

Любен Генов, председател на Съюза на българските художници (СБХ), заяви пред журналисти, че присъстващите художници, голяма част от които са в ръководството на СБХ, официално са "за" запазването на този паметник на неговото място.

"Факт е, че реставрирането му би струвало много по-малко, отколкото са заделените средства за неговото унищожаване. Дълг на Столична община като негов собственик е да се погрижи той да бъде възстановен. Без да политизираме въпроса паметникът е стойностно произведение на изкуството. Наш дълг е да мислим за съхраняването на културното ни наследство", посочи Генов.

50 души на протест в защита на паметника "1300 години България"

50 души на протест в защита на паметника "1300 години България"

Поводът е решението монументът да бъде премахнат

По думите му, допълнителен аргумент в подкрепа на запазването на паметника е фактът с поемането на председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., която в ЕС е обявена за "година на съхранение на културни ценности и изкуство".

Според него това е повод от много милиони, които влизат в страната ни за оранизиране на председателството, минимална част да бъде заделена да се изпълни проекта за реставрация.

Всъщност паметникът "1300 години България", чийто автор е проф. Валентин Старчев, не бил типичен соцпаметник. "Тогавашната тоталитарна власт е подразнена от визията му. В днешно време би трябвало човек да е силно комплексиран от тоталитарната система, за да визира в него символ на тоталитаризма. Това е едно съвременно произведение на изкуството и аз гледам на него като на такова", разказа Генов.

Младите архитекти гледат на паметника без този комплекс, насаден от тоталитарната система, категоричен бе Генов.

Художникът Ивайло Мирчев заяви категорично, че паметниците не бива да се пипат. "Просто е срамота и грехота. Хората не го харесвали. Не е мнението на хората, което трябва да води в случая. Това е експертен проблем", коментира Мирчев.

"Не пипайте паметника, просто не го пипайте и ще разберете след 30-40 години защо не е трябвало да го пипате", категоричен бе художникът.

Участниците в протеста носеха транспаранти с послания за опазване на културно-историческото наследство. Сред тях и надпис, гласящ "Няма как да изградиш бъдещето, което жадуваш, като разрушиш миналото, което имаш".

Протестиращите направиха символична верига около паметника, хванати за ръце в негова защита.

Очаква се участниците в протеста блокират символично движението по бул. "Патриарх Евтимий" в 19:30 часа.