Лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки "Фелида" (FELIDA) в Холандия, съобщи bTV. Там вече са други две лъвчета от зоопарка - Терез и Масуд.

В края на ноември 2017 година 3-годишният лъв Асен пристигна в тежко състояние в София, след като месеци наред бе живял в лоши условия. Тогава специализираният екип установи, че той е обезводнен, отпаднал и с дистрофия на мускулите заради липсата на движение.

"Той беше на прага на смъртта", коментира Явор Гечев от "Четири лапи".

3-годишният лъв е бил в тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. "Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент", допълни Гечев.

Фондацията открива Асен съвсем случайно. Оказва се, че дори в областната дирекция по безопасност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка и то - при тези условия, каза Гечев. Именно от ОДБХ се свързали с "Четири лапи" и помолили за помощ.

След пристигането му в столицата от Разград няколко месеца лъвът Асен бе настанен в Софийския зоопарк. Освен видимата промяна в теглото, вече има промяна и в поведението му - има самочувствие, много по-спокоен е и е много по-стабилен като походка, благодарение на лечението. До края на живота си Асен ще бъде на лекарства, под постоянно наблюдение и грижи.

Гечев очаква до утре вечерта Асен да е в Холандия и най-вероятно във вторник сутринта ще е в новия си дом.

Родителите на Асен - Рая и Хектор, също са в София. За тях също ще се търси дом.

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

За тях вече се полагат специални грижи

Припомняме, в същия център в Холандия са и малките лъвчета Терез и Масуд. Часове след раждането си в началото на септември 2017 година, те са отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк. Бяха спасени единствено благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари. Благодарение на фондация "Дивите животни" лъвчетата бяха транспортирани и настанени в столичната ветеринарна клиника "Добро хрумване", където останаха за лечение и отглеждане до намирането на спасителен център, готов да поеме грижите за тях.