Заради коронавируса и някои държави от Латинска Америка налагат мерки и ограничения на придвижването в Южна Америка. Актуалната информация е предоставена от МВнР.

В Мексико гражданите, които пристигат от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 още на границата. Не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително и при транзитно преминаване).

Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания "Аеромехико" отменя полети Мексико сити - Париж и Мадрид - Мексико сити, считано от 17 март.

Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите следва да избягват пътуване през страни с висок риск като Германия, Италия, Испания, Франция, Великобритания. Възможен обходен маршрут има през Турция.

В Гватемала са затворени сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чуждестранни и местни граждани.

Белиз е наложена забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в тези държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

В Хондурас от 16 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за 7 дни за всички граждани. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Възможен обходен маршрут е през САЩ.

В Коста Рика към момента не са въведени официално ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Има засилен контрол на граничните пунктове.

В Панама е въведена забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване.

Куба - няма ограничения за влизане/излизане от страната.

В Ямайка е въведена е забрана за влизане на хора, идващи от Китай, Сингапур, Южна Корея, Иран, Италия, Испания, Франция, Германия и Обединеното Кралство.

Доминиканска Република въведе от 6.00 часа местно време на 16 март 2020г. за един месец се преустановяват полетите от и за европейските страни, Китай, Република Корея и Иран и съответно полетите от Доминиканската република до тези страни.

Спяха допускането на круизни кораби на всички пристанища в Доминиканската република. Въвежда се карантина за всички пътници, пребивавали през последните две седмици в европейските страни, Китай, Република Корея и Иран.

На Кайманови острови е наложена е забрана за влизане от Китай.

Бахамски острови от 15 март 2020 г. е наложена забрана за влизане от Китай, Южна Корея, Иран, всички европейски страни, Обединеното Кралство и Ирландия. Въведена е забрана за акостиране на круизни кораби.