През последните пет години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне. За 2023 г. в България от удавяне са спасени 5753 души.

Това съобщи директорът на Водноспасителната служба (ВСС) на Българския Червен кръст (БЧК) Антон Налбантов по време на пресконференция по повод Седмицата на водното спасяване, която е от 3 до 10 юни, предаде БТА.

За 2022 г. смъртните случаи от удавяне у нас са 228, а за 2023 г. - 109 души, от които 7 деца. През 2019 г. общо случаите са били под сто. За първите пет месеца на 2024 г. случаите на удавени са 12, в сравнение със същия период на миналата година - 20.

Обучените професионални водни спасители у нас за миналата година са 767, посочи Налбанов. От тях 534 работят около басейните, а 215 - на морето. За 2023 г. са обучени седем старши спасители и 11 инструктори, а за квалификационна степен "Млад спасител" - седем души.

За изминалата година са издадени общо 3559 заверени талони за водни спасители, каза Налбантов. От тях за басейн талоните са 2260, а за море - 1299. През тази година в обучението по програми за превенция на водния травматизъм са обучени 52 384 души, посочи той.

През миналата година случаите на удавяне във вътрешните водоеми са се изравнили с тези по морето. От общо 109 случая, 54 от тях са станали по българското Черноморие, а 55 - във вътрешните водни територии.

47-годишен мъж се удави в река Дунав, повлечен от течението

47-годишен мъж се удави в река Дунав, повлечен от течението

Самоличността на починалия още не е потвърдена

България е една от страните с малко под средното за Европа ниво на смъртни случаи от удавяне, обясни доц. Стоян Андонов, заместник-министър на Министерството на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване. По думите му у нас процентът е около 1,2, а в скандинавските държави - над 3%. В световен мащаб удавянето е на трето място като причина за смърт.

У нас се обучават достатъчно спасители и са заверени достатъчно талони, поради което не може да се говори за недостиг на кадри по морето, заяви Андонов. По думите му през последните 50 години БЧК е подготвила средно по 1200 морски спасители на година. За един летен сезон са необходими около 6-7 хиляди водни спасители. Заместник-министърът обаче призна, че спасителите не се задържат по нашето Черноморие.

Андонов каза, че в периода от 3 до 10 юни във всички 28 области у нас ще се проведат различни мероприятия, свързани с безопасността по време на активния летен сезон. Целта е да се обърне внимание на опасностите и начините за предотвратяване.

Зам.-министърът коментира отмяната на новата Наредба за водно спасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване. По думите му приемането на Наредбата е било прибързано и недообмислено. Една от причините за отмяната е недоволството на концесионерите относно подвижните реанимационни екипи.

"Тези екипи работят в линейка, оборудвана с всичко необходимо за реанимация. У нас разполагаме с изключително малък брой. Новите изисквания задължават осигуряване по цялото Черноморие, което оскъпява много работата им", каза той.

По думите на Андонов втората причина е липсата на посочено лице, което да отговаря за тези дейности. "В наредбата никъде не пише кой ще проверява, контролира и наказва тази дейности. Оказа се, че наредбата важи за малък кръг плажове, които са отдадени под наем", каза той. Според него трябва да се водят допълнително разговори за изготвяне на нова наредба.