"Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямото напрежение е при тях".

Това заяви психологът Иван Игов пред Bulgaria ON AIR.

По думите от началото на годината с появата на пандемията нещата са се поизнервили, а сега с времето се е натрупал и този посттравматичен синдром.

Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата - здравето, училището, поясни психологът.

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията. "Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение, допълни Игов.

Психологът се надява, че към края на годината дасе появят първите ваксини срещу COVID-19, за да може следващата пролет да овладеем пандемията

Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят, коментира Иван Игов.

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

"Не може да се очаква родител хирург да си зареже операцията, за да си вземе детето"