Институциите в България пренебрегват кибер сигурността. Нужна е споделена отговорност и единни усилия за успешно справяне с мрежовата и информационна сигурност, кибер престъпленията и кибер отбраната, коментира председателят на Държавната агенция "Електронно управление" - ДАЕУ Красимир Симонски.

Кибер сигурността, освен технологично и институционално, е вече и политическо предизвикателство. Въвежда се европейски механизъм за сертифициране в областта на кибер сигурността. Утвърден е механизъм за координиран отговор на ЕС срещу широкомащабни кибер атаки, допълва той.

В България все още много от институциите сериозно пренебрегват изискванията за мрежова и информационна сигурност. При управлението на мрежовата и информационна сигурност в 86% от централните администрации не се прилага системен подход.

Към края на 2017 г. само 10 централни администрации имат изградени системи за управление сигурността на информацията, 7 от тях са сертифицирани по стандарт ISO/EC 27001 и 1 е в процес на сертификация. 

Само за година 366 хиляди или средно по 1 000 среднодневно са IP-адресите у нас, засегнати от злонамерени действия, сочат данните на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERT България.

Регистрирани са 2 200 инциденти, основно свързани със злонамерен код, атаки от типа "отказ от услуга" и други.