Заместник-министърът на околната среда и водите Любка Качакова постави пред сръбската страна въпроса за компенсации на щетите, причинени от аварията в рафинерията в Прахово през октомври 2006 година.

Това стана по време на тристранната среща между представители на България, Румъния и Сърбия по въпросите за превенция на замърсяването на Дунав в сръбския град Прахово. В нея участват ръководители на делегациите на трите страни към Международната комисия за опазване на река Дунав и експерти, информираха от пресцентъра на МОСВ.

От страна на сръбската делегация беше посочено, че въпросът за компенсациите трябва да бъде обсъден на правителствено ниво.

По време на срещата представителите на Сърбия информираха за предприетите досега мерки за намаляване на риска от подобни инциденти в бъдеще. Тези мерки включват изграждането на защитно съоръжение, което да не позволява води с мазут да се изливат в Дунав.

До две седмици ще бъде пусната автоматична система, отчитаща съдържанието на нефтени продукти във водата. До средата на септември ще бъде изградено допълнително съоръжение за осигуряване на мерки срещу аварийно изтичане на нефтопродукти в реката.

В рафинерията в Прахово са предприети инициативи, свързани с обучение на персонала и въвеждане на вътрешни правила на работа, за да не се стигне до нова авария.
Причина за аварията в рафинерията в Прахово на 2 октомври 2006 година е човешка грешка, информира още сръбската страна.

Участниците в срещата изразиха общо мнение, че е необходимо да се подобри системата за ранно предупреждение, както и връзките между компетентните структури в трите държави. Това ще улесни бързата реакция на трите страни на най-ранен етап при евентуално замърсяване на Дунав и ограничаване на възможните последствия от него.