На среща на страните от Дунавския басейн и Черно море българската страна в лицето на заместник-министъра на околната среда и водите Любка Качакова остро е поставила въпроса за необходимостта от засилване на сътрудничеството за превенцията на наводненията по Дунав и минимизиране на риска от промишлени замърсявания на реката.

На среща с българския заместник-министър представителите на Сърбия са потвърдили готовността да приемат експертна комисия от България и Румъния в рафинерията в Прахово след 5 март, съобщиха от екоминистерството.

Припомняме, посещението на български и румънски експерти беше договорено на среща между представители на България, Румъния и Сърбия във Виена, организирана след замърсяване на Дунав през октомври от рафинерията в Прахово.

Любка Качакова участва в срещата на министрите на околната среда на страните от Дунавския басейн и Черно море в Букурещ.

На нея България е потвърдила готовността си да играе ключова роля за засилване на сътрудничеството между страните.

Всички страни са потвърдили своята готовност да продължат усилията си за опазване и подобряване на екологичното състояние на Черно море и Дунав.

Форумът се организира от румънското председателство на Международната комисия за опазване на Дунав.