На сайта на „Катедрален храм Св. Вмчца Неделя" е публикувано опровержение, свързано с публикация в сайта на news.bg от вчера.

В рубриката „Написано от вас" публикувахме текста на свещеник Стефан Михайлов от Вашингтон, в което той иска незабавното отстраняване от богослужение и отнемане на епископското достойнство на двама епископи на БПЦ, чиито имена бяха замесени в скандали в последно време.

На първо място в опровержението се посочва, че писмото „противно на каноничните правила е отправено на Негово Светейшество Максим патриарх Български и митрополит Софийски чрез медиите, а не чрез деловодството на Патриаршията."

Освен това проверка на редакцията на сайта „Катедрален храм Св. Вмчца Неделя" е установила, че Стефан Михайлов е бил свещеник до 1982 година, когато е низвергнат като второженец и няма право да се титулува като свещенослужител.

"За него с пълна сила важи цитираното в писмото му 25 апостолско правило засягащо блудството сред клириците, тъй като второженството при клирика има точно такова тълкувание", се посочва на сайта.

След застъпничество на първоиерарха на Православната Църква на Америка - Негово Високопреосвещенство митрополит Иона Светият синод на Българската Православна Църква е разгледал молбата на Стефан Михайлов за прошка и възстановяването му като духовник въпреки развода с първата му жена и повторното встъпване в брак.

Светият Синод не е намерил канонично основание за одобряване на молбата, се посочва в публикацията, която завършва:

"Медийната акция на Стефан Михайлов, както и заплахата в писмото му, че ще започне „осилена акция чрез българскате вестници и телевизия и ще настоява за отстраняване на всички покварени духовници" (правописът е запазен), е очевиден акт на огорчение и отмъщение породени от решението на Светия Синод, смятат болшинството от православните българи в САЩ."