От утре започва международният конкурс "Европейско дърво на годината 2020".

Инициативата се провежда вече 10 години, като в настоящото издание се включват 16 страни - Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска и Чехия.

"Европейско дърво на годината" протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен. Гласуването ще продължи от 1 до 29 февруари на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до деня на награждаването.

Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия; Дървото на вещицата в Холандия; рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия); Алертонският дъб в парк "Калдерстоунс" в Ливърпул и други. Всички те са обичани и значими за местните общности дървета.

В надпреварата през тази година представителят на България е вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село. Той спечели националния конкурс "Дърво с корен 2019", организиран от фондация "ЕкоОбщност".

500-годишното дърво е мълчалив свидетел на създаването на селото в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес.

Резултатите от конкурса и победителят в него ще бъдат обявени официално на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 17 март в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, което събере най-много гласове, ще стане носител на тазгодишната титла "Европейско дърво на годината", а на номиниращия ще бъде връчена оригинална дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на настоящия първенец.