Първи паметник на песен в България - на химна на Българската армия „Велик е нашият войник”, бе представен като идеен проект по време на честването на 100-годишнината от написването му.

Химнът на Българската армия е признат като такъв 81 години след написването му от подпоручик Константин Георгиев - автор на текста и от войника Михаил Шекерджиев, автор на музиката. Идейният проект е с автор Таня Узунова. Това ще е вторият в света паметник, посветен на песен. Първият такъв паметник се намира във Франция и е посветен на Марсилезата.

„Краката ми треперят” и „Много се радвам, че днес мога да ви представя проекта на паметник на песен „Велик е нашият войник” – с тези думи авторът на идейния проект се обърна към присъстващите войници и представители на Българската армия.

Идейният проект предвижда паметникът с перо и пергамент да бъде разположен на нисък постамент, така че децата да могат да се докосват до него, а перото да служи като своеобразна арка, под която да може свободно да се преминава. Върху пергамента трябва да бъде гравиран текстът, написан от подпоручик Константин Георгиев през 1916 година.

Таня Узунова представи пред присъстващите и оригиналните партитури на марша на 23-ти пехотен Шипченски полк, както и книгата „Бойните маршове на България” – съдържаща диск с бойните маршове в изпълнение на хор „Гусла”.

За първи път химнът на Българската армия прозвучава на 2-ри август 1916 година. Тогава 23-ти Шипченски полк е строен, а командирът на полка полк. Петър Манев е до своите войници, разказа пред присъстващите на тържеството градоначалниктът на Казанлък Галина Стоянова.

„Тогава един ентусиазиран войнишки хор изпълнява марша на полка за първи път”, посочи Стоянова. Тя отбеляза, че след това многократно думите от текста на песента са съкращавани и пренаписвани.

„Ние от Казанлък потомците на 23-ти пехотен Шипченски полк сме тук, за да ви поканим да станете част от една идея – идеята да продължим да носим химна в сърцата си, за да може оттам да го дадем на нашите деца и потомците на нашата бойна слава”, заяви Стоянова.

„Ние предлагаме да направим паметник на „Велик е нашият войник” – бойния марш на Българската армия”, каза още кметицата на Казанлък.

По време на церемонията прочувствена реч произнесе началникът на отбраната ген. Константин Попов.

Когато тази песен се създава, нека да си представим каква е ситуацията - България за 30 години вече е водила три войни за национално обединение. Това е четвъртата. 1916 г., след победите на Запад, България е пред страшна угроза от север и от юг. 5-милионна България мобилизира над 1 милион хора, над 800 хиляди са в редовете на Българската армия – всеки българин е войник. Тогава възниква тази песен”, посочи в словото си ген. Попов.

Началникът на отбраната обърна внимание, че песента е написана от поручик и редник, едновременно, визирайки композитора на химна Михаил Шекерджиев, родом от Габрово, възпитаник на Духовната семинария.

„Силна песен – вдъхновяващ марш, защото се говори за дух, за победата на духа над материалното. Говори се за вярата, която дава сила да победиш, защото както се казва в оригинала - Бог чертае пътя”, посочи ген. Попов. По думите му точно затова тази силна песен е химнът на Българската армия. „Точно затова ни вдъхновява и сега, защото казва една проста истина – Велик е нашият войник”, изтъкна още началникът на отбраната ген. Константин Попов.

Историята на марша и възникването му бе представена подробно от ген.-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски”. Секретарят на Министерство на отбраната Добромир Тотев отправи поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Николай Ненчев.

На церемонията присъстваха и представители на военно-патриотичните съюзи, както и възпитаници на Военна академия „Г. С. Раковски”.

Церемонията започна и завърши с изпълнение на марша „Велик е нашият войник”, както и с тържествено изпращане и посрещане на националния трибагреник и бойното знаме светиня на 23-ти Шипченски полк.