Скандал избухна с българска изложба в Лувъра, съобщава bTV.

От БАН се опасяват, че третата ни експозиция там ще ни представи погрешно като "европейска Турция". Причината е, че френският куратор на изложбата възнамерява наши икони да бъдат изложени в секция "Ислямско изкуство".

Припомняме, страната ни се готви за събитието от края на 2019 г.

Институтът за изследване на изкуства към БАН написа отворено писмо до министъра на културата Боил Банов с молба концепцията за изложбата да бъде преразгледана.

Лувърът представя трета българска изложба

Лувърът представя трета българска изложба

Експонатите ще бъдат изложени в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г.

Директорът на Института доц. д-р Емануел Мутафов обясни, че иконите ще бъдат излагани паралелно, за да могат зрителите да правят някакви сравнения. Той подчерта, че от гледна точка на религията това е светотатство.

"Това е част от нашата история, тук има със сигурност, като говорим за XVI- XVII век, ще има много неща свързани с исляма, ще има много неща обаче и несвързани с исляма", посочи на свой ред министърът на културата.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди заяви в своя позиция, че подобна проява е обида. Според него кураторът на изложбата Шарлот Мори трябвало да се извини за дръзката си постъпка.

"Настоявам виновните длъжностни лица да бъдат наказани и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с колегите от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата", заявява категорично Сиди.