Под 20% от нашите минерални води се използват.

Това заяви екоминистърът Нона Караджова по време на форума „Климатични предизвикателства пред управлението на водите и земеделието в България", който се организира по повод 22 март - Световен ден на водите и 23 март - Световен ден на метеорологията.

Според министър Караджова държавата трябва да стимулира по-засиленото ползване на минералните извори у нас. Водата е нашият живот, без вода няма живот, заяви тя.

Министърът на околната среда и водите изтъкна, че 3,3 милиарда души живеят в градовете. Увеличението на градското население расте по-бързо, отколкото се изгражда канализация. Това е проблем, който съществува и в България, подчерта тя.

Промишленото замърсяване е овладяно у нас, посочи още Караджова, но заяви, че проблем за нашите реки и Черноморие е изливането на непречистени отпадъчни води.

Девет пречиствателни станции за отпадъчни води са въведени в експлоатация през миналата година, като те пречистват 35 милиона кубични метра отпадъчни води, стана още ясно от думите на министъра.

Амбицията на МИОСВ е тази година да заработят още осем пречиствателни станции. Също така предстои да стартират общински проекти за водоснабдителни системи и канализация за над един милиард лева. Един от основните приоритети на ековедомството е да защити екосистемите във водните обекти, изтъкна Караджова.

Всички сме свързани с водата, заяви от своя страна Георги Костов, зам.-министър на земеделието. По думите му 80% от територията на България представлява земеделска земя и гори.

Той отбеляза, че задача през МЗХ е да съхрани падналите валежи на тази територия. Горите преобразуват водата, подчерта Костов и посочи, че ако за един душ използваме десет литра вода, то те идват именно от тези територии.