Вицепрезидентът Илияна Йотова определи борбата срещу тероризма като борба за неотменното човешко право на живот, на Международният семинар по контратероризъм, организиран от Медицински университет - Варна.

Според Йотова най-добрият контратероризъм са сътрудничеството и знанието, както и правилното разбиране за комуникация и приемане на другия.

Докладът на Европол показва, че през 2017 г. 8 държави от ЕС са докладвали за 142 терористични актове, посочи Илияна Йотова, а през 2016 г. броят на атаките бил 4000.

По думите на Вицепрезидентът европейските лидери не могат да гарантират безопасността на Европа само чрез засилването на вътрешните мерки за сигурност, нужни са общи усилия, тясно сътрудничество и обмен на информация между държавите членки. Сътрудничество ЕС - НАТО трябва да се задълбочи също, както и сътрудничеството на ЕС с трети страни.

Стратегия срещу радикализацията и тероризма до 2020 г. прие правителството

Стратегия срещу радикализацията и тероризма до 2020 г. прие правителството

Междинен преглед и актуализация ще се направи към средата на 2018 г.

По думите на Йотова ролята на образованието е водеща за преодоляване на първопричините за тероризма. Вицепрезидентът припомни, че преди година и половина в България, Министерски съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 - 2020 г.). В стратегията, младежите са посочени като най-уязвимата част на обществото.