Втората по големина църква в България "Свети Висарион Смоленски" за първи път отбелязва своя храмов празник. 11-те уникални камбани на храма ще огласят Родопите.

Специално за случая в Смолян ще пристигнат Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Галактион, Великотърновският митрополит Григорий и Плевенският митрополит Игнатий. Те ще отслужат празничната литургия във най- големият новопостроен божи дом на Балканите.

Храмът "Свети Висарион Смоленски" бе осветен тържествено преди година. Изграждането на най- голямата в Родопите и втората по големина ( след "Св. Александър Невски") църква в страната продължи четири години. "Свети Висарион Смоленски" е първият храм, издигнат в града през последните 130 години.

Основното помещение е с размер от 382 кв. м и може да побере до 500 черкуващи се. Куполът е с диаметър 17 метра и благодарение на остъклената му база слънчевите лъчи осветяват храма.

Камбанарията е висока цели 32 метра и от там звън на 11 камбани оглася планината. Всяка от отлетите в Русия камбани е със собствено звучене и тоналност. Най-тежката е 2 тона, а най-малката тежи само 8 кг. Освен със звука си те са уникални и с инкрустираните по повърхността им образи на светци.

Към храма има помещение за музейна сбирка, неделно училище и синодална библиотека.

Св. свещеномъченик Висарион Смоленски е епископ на Смолян по времето на султан Мехмед IV. Той дейно работи за опазването на християнството в района и заради това е убит зверски от османските нашественици на 29 юли 1662 г.