Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания. Това става ясно от думите на председателя на Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов пред БНР.

Той обясни, че трябва да се започне със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност - и лицензирани охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение.

Във входовете ние сме етажна собственост, нямаме такива възможности, нямаме кой знае каква законодателна уредба и като междинен вариант Комисията за защита на личните данни приема, че решението на общото събрание дава възможност да се монтират видеокамери и да се монтира видеонаблюдение, поясни Миланов.

Все повече граждани се жалват срещу поставените камери на сгради

Все повече граждани се жалват срещу поставените камери на сгради

Както и срещу съдилища, прокуратури, частни съдебни изпълнители, нотариуси

По негови думи обаче трябва да се изяснят доста въпроси - къде ще се помещава записващото устройство, дали има отделно помещение, както и кой има достъп до тази информация.

Той посочи, че управителите на етажна собственост имат право да са администратори на лични данни. В тази връзка ние като управители можем да имаме достъп до записващото устройство, да преглеждаме записите и да ги подаваме до органите на реда, обобщи Миланов.

Той бе категоричен, че без решение на Общото събрание никой не може да монтира нищо.

Експертът поясни, че камерите на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания - не трябва да снимат извън сградата, т.е. трябва да се ограничат само до общите части, а също не трябва да снимат входовете на апартаменти.

Според него големият пропуск на Закона за управление на етажната собственост е, че макар да задължава в определен срок да се създадат управителни органи, това може да не се случи. Тогава етажната собственост ставала безотговорна и не може да се извърши проверка нито от Районната администрация, нито от Комисията за защита на личните данни.