Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличията на "Випуск" 2017 г. на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Ген. Майор Груди Ангелов, началник на Военна академия "Георги Стойков Раковски" отбеляза, че днес своите дипломи ще получат 181 офицери в специалности, свързани с организацията и управлението на военните формирования. "Един от най-вълнуващите моменти в живота на човек е, когато бъде награден в живота за положения труд и получи моралното удовлетворение от резултатите на своите усилия. Такъв е и днешният ден за вас - випускници на Военна академия. Завършвайки академията, помнете, че заветите от героичното минало и предизвикателствата, начертани от бъдещето се допълват взаимно", обърна се началникът на Военна академия към възпитаниците.

По думите му Военна академия е ярко доказателство за моста между традиции и новаторство. "Днес ние сме не просто наблюдатели, но и активни участници във формирането и прилагането на новите аспекти в отбраната и сигурността, като гарант за националните интереси", отбеляза още ген. Майор Груди Ангелов. Според него системата на отбраната се нуждае от качествени кадри.

"Не случайно първият стълб на визията за силите на НАТО 2040 г. е именно задълбоченото, специализирано познание", заяви ген. Майор Груди Ангелов. Той подчерта още изключителното значение на практическата обвързаност на учебните програми с европейските тенденции в развитието на науката и образованието. Академията има водеща роля и за подготовка на военнослужещи за усвояване стандартите за работа в щабове на НАТО.

"За да бъдем равностойни партньори е необходим добре подготвен личен състав. Академията е надежден партньор в изследването на различните аспекти на сигурността в регионален и световен мащаб", отбеляза още в словото си пред випускниците за 2017 г. ген. Майор Груди Ангелов.

На церемонията по връчването на дипломите и отличията за повишаване в длъжност и в офицерско звание присъстваха началникът на отбраната ген. Лейтенант Андрей Боцев, както и много от близките и роднините на випускниците.

Дипломи за висше образование получиха 181 офицери от "Випуск 2017" на Военната академия - слушатели в шест специализации от специалност "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" от професионално направление "Военно дело". Общият им успех е "Много добър 5.40", а в редовната форма на обучение слушателите завършват с общ успех "Отличен 5.66".