Катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма", в която загинаха 45 души, а 7 бяха ранени и са без опасност за живота, вече започва да се политизира в Северна Македония. Търси се отговорност от институциите, дали е имало контрол, който да предотврати тази трагедия. Това заяви пред БНР журналистът от Република Северна Македония Йовица Пауновски.

По думите му засега няма поемане на отговорност от страна на властта. Има трима отстранени от работа гранични служители.

"Като пътници не е наша работа да проверяваме дали туристическата агенция работи надлежно", коментира Пауновски. 

Запечатаха офисите на "Беса Транс" в Северна Македония

Запечатаха офисите на "Беса Транс" в Северна Македония

От три дни собствениците на туристическата агенция са неоткриваеми

"Има много отворени въпроси. Например къде са били останалите три автобуса. Според една от версиите само катастрофиралият автобус е минал по магистрала "Струма", а останалите са избрали друг маршрут. Втората версия е, че останалите три автобуса са минали преди него и практически той е бил последен", разказа македонският журналист.

По думите му остава и въпросът какво е причинило самата експлозия. Това е ключов момент, за да имаме толкова голям брой жертви, каза журналистът.

"Пирогов" засега не изписва петимата ранени в катастрофата на АМ "Струма"

"Пирогов" засега не изписва петимата ранени в катастрофата на АМ "Струма"

Пациентите остават в стабилно състояние

Йовица Пауновски подчерта, че в момента представителите на медиите в РСМ получават много повече отговори от българските институции, отколкото от техните.

По думите на друг македонски журналист Борян Йовановски инспекторатът в РСМ, който трябва да направи проверки по случая, има само 13 инспектори, които не могат да смогнат с цялата работа. Случаят на "Струма" единствено е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.