Католическият свет отбелязва днес Палмова неделя. Тя съответства на православната Цветница, която се отбелязва седмица преди Възкресение Христово и олицетворява влизането на Христос в Йерусалим, съобщи БНР.

В Италия се раздават маслинови клонки и палмови листа. Обичаите в различните краища на Италия не са едни и същи както край градовете Бордигиера и Сан Ремо, където растат и палми, и маслинови дървета.

В деня на Палмова неделя там се раздават красиво сплетени листа от палми, наречени парморели. С тях през 1586 г. папа Систо V възнаградил капитан Бреска за това, че спасил стотици вярващи, събрали се на площад „Св. Петър" в Рим.

Те били там за издигането на обелиска в центъра на площада. Капитан Бреска предотвратил прегряването на въжетата, издигащи обелиска и масова трагедия на площада.

Капитанът бил от Сан Ремо, за това в тази зона почитат сплетените палмови листа на Палмова неделя.

За днешния празничен ден този край на Италия дари на Ватикана 200 парморели. Тази на папа Бенедикт XVI e висока над 3 метра, а на кардиналите са по 1,5 метра.

В останалите краища на Италия през този ден на сутрешната литургия се освещават безброй маслинови клонки, които хората занасят по домовете си. Според обичая част от тях остават в къщи, а другите се даряват на близки и приятели в знак на мир и прошка.