КЕВР изисква от "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД да изясни причините за влошеното качество на електроснабдяването в град Мартен и село Сандрово, община Русе.

Според жителите на населените места в продължителен период от време дружеството е предоставяло некачествена услуга на своите абонати. Електрозахранването е било спирано многократно, в резултат на което са изгорели електроуреди на домакинства и са нанесени щети на местния бизнес.

Припомняме, че в понеделник, 10 септември, жителите на Мартен излязоха на протест и затвориха за около половин час главния път от Русе за Силистра.

Така те изразиха протеста си срещу честите прекъсвания на електрозахранването.

В писмо на председателя на КЕВР Иван Иванов до ръководството на "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД, регулаторът изисква дружеството да предостави анализ на причините за нарушеното електроснабдяване и в краткосрочен план да предприеме конкретни мерки за тяхното отстраняване.

За целите на проверката дружеството трябва да монтира сертифицирани уреди за измерване качеството на доставяната електрическа енергия за период не по-кратък от седем денонощия.

Мартен на протест заради проблеми с електрозахранването

Мартен на протест заради проблеми с електрозахранването

Затвориха тази вечер за около половин час главния път от Русе за Силистра

На регулатора следва да бъде предоставена информация и за схемите на електрозахранването на имотите - подстанции, електропроводи средно напрежение, трафопостове и други.

Справката трябва да включва и данни за всички ръчни и автоматични изключвания на съоръженията за едногодишен период.

КЕВР изисква "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД да предостави и копия на всички жалби и сигнали срещу честите изключвания на напрежението, както и отговорите на тези жалби.

В доклада на дружеството до КЕВР трябва да бъде направена оценка на моментното състояние на съоръженията за електрозахранване на имотите.

След получаването на цялостната документация от електродужеството, КЕВР ще извърши анализ и при необходимост ще назначи проверка на място.

Според енергийния регулатор нарушеното електроснабдяване накърнява интересите на клиентите и може до доведе до социални и здравни рискове.

При всички постъпващи сигнали на граждани за влошено качество на електрозахранването, в изпълнение на своята контролна дейност КЕВР ще прилага законовите си правомощия в защита на правата на изрядните клиенти на енергийните дружества.