Киноложки организации настояват за създаването на регистър от специалисти, които да определят дали едно куче е агресивно или не, съобщава БГНЕС.

По закон такъв списък от лицензирани експерти трябваше да бъде въведен още преди десетина години, но все още липсва.

Рискът от агресия не зависи от конкретна порода или килограми, а от отношението на стопаните на кучета - всяко куче, с което не се общува правилно, може да се превърне в агресивно, предупреждават кинолози.

Кучето трябва добре да знае командата "Не", съветват специалисти

Кучето трябва добре да знае командата "Не", съветват специалисти

Питбулът, нападнал трима души, бил в депресия

"В закона се казва, че България трябва да има списък от регистрирани етолози. Тоест, хора, които могат с тестове и с познанията си, да определят дали едно животно е агресивно или не. Въпреки че тази поправка е приета преди повече от 15-20 години, такъв списък в България все още няма", посочва председателят на Пловдивското киноложко дружество Костадин Шанков.

Идеята е според оценката на тези специалисти, кучетата да имат различен цвят паспорти, определящ начина, по който могат да бъдат разхождани. Кинолозите апелират за повишаване на контрола в кучешките развъдници, които подлежат на регистриране в Агенцията за безопасност на храните.

Експертите настояват да се проверява не само средата, в която се отглеждат животните, а и физическото състояние на кучетата. Ако исканията им не бъдат чути, кинолозите заплашват с протести.

Да разлаем кучетата или да сложим намордници на депутатите?

Да разлаем кучетата или да сложим намордници на депутатите?

Правим и поправяме закони, които не се спазват. Колкото и да се увиличи глобата за безотговорните стопани, нищо няма да се промени, ако няма кой да ги глоби.