България и Румъния имат потенциала да изградят не само още един мост над Дунав, а няколко моста. Това заяви евродепутатът Петър Курумбашев, който инициира среща относно изграждането на мост над Дунав при Силистра - Кълъраш с експерти, жители на областта и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш.

"Обидно е, че в Германия има 34 моста на средно разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от друг. Дори и без европейско финансиране, изграждането на моста Силистра - Кълъраш може и трябва да започне като проект на двете държави", заяви Курумбашев.

Снимка 350723

Източник: Петър Курумбашев

По думите му изграждането на моста може да стане със създаването на съвместна проектна компания, чрез която да се кандидатства за финансиране от Европейската инвестиционна банка. "Нейната функция е именно такава - да финансира държавни проекти, представляващи голям публичен интерес."

"Хубаво е двете държави да заявят ясно и как ще се развива тяхната пътна инфраструктура, за да не повторим случилото се при изграждането на моста Видин - Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, но България има да свърши още доста работа по път Е79", допълни евродепутатът.

Решават за местоположението на Дунав мост 3 до два месеца

Решават за местоположението на Дунав мост 3 до два месеца

Според Курумбашев изграждането на този проект ще стимулира развитието не само на търговията и туризма, но и ще се превърне в най-добрата сухопътна връзка между Русия и Турция.

"От друга страна, мост Силистра - Кълъраш ще разтовари значително трафика Русе - Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони създават сериозни затруднения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил срещу необходимостта от този мост и се надявам, че в най-скоро време този проект най-накрая ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията."

Фирми и НПО-та искат трети мост над Дунав между Силистра и Кълъраш

Фирми и НПО-та искат трети мост над Дунав между Силистра и Кълъраш

Съоръжението е предпоставка за привличане на чужди инвестиции

Темата коментира и кметът на община Слобозия Адриан Мочианиу. Според него е много жалко, че до момента са провеждани толкова много разговори по темата, но без резултат.
"Ползите от изграждането на моста са за целия регион", допълни Мочианиу.

Снимка 350720

Източник: Петър Курумбашев