"Пакет" формации се борят за второто място в следващото Народно събрание. Това сочат данните от експресно проучване на "Галъп интернешънъл" с телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, картината от резултатите от вота вероятно би била следната:

  • ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
  • "Продължаваме промяната" - 15,2%
  • БСП - 13,4%
  • ИТН - 12,3%
  • ДБ - 12,1%
  • ДПС - 11,4%
  • ИБГНИ - 4,1%

Седем партии биха влезли в следващото Народно събрание - с една повече от предишното в картината на Галъп. Формацията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян пак прескача бариерата от 4%, макар и да се намира на ръба.

По чертата за влизане в парламента остават "Възраждане" с 3,3%, ВМРО с 2,2%. Останалите кадидати за гласа ни са обобщени под други с 4,6%.

Снимка 548326

Източник: БГНЕС

Заявката на новата формация "Продължаваме промяната" ясно я изстрелва на второто място, изпреварвайки не само конкурентите си ИБГНИ и ДБ, но дори и БСП. Пред новата формация има най-динамични перспективи, а и възможността да се "откъсне" от групата "преследвачи", смятат социолозите. В най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за "Демократична България". Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Но дори и привърженици на БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и - разбира се - данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

В проучването на "Тренд", резултатите от което излязоха на 19 септември, 9.1% бяха заявките за подкрепа на партията на Петков/Василев, което я нареждаше на пето място в парламента.

Припомняме, предишното проучване на общественото мнение от Галъп подреди политическите партии така:

  • ГЕРБ-СДС - 22.5%
  • БСП - 16.1%,
  • "Демократична България" - 15,8%
  • "Има такъв народ" - 15,5%
  • ДПС - 11,9%.

Изследването беше проведено от 2 до 10 септември - т.е. преди официалното обявяване на новия политически проект и само отчиташе личния рейтинг на Кирил Петков - 33,8%, което го нареждаше сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев с 65,5% през този месец. Далеч назад оставаше бившият премиер Борисов с историческия си минимум от 15,1%.

В края на септември месец 50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте, тъй като в началото на месеца, отново в проучване на "Галъп интернешънъл" 47,1% са заявили, че със сигурност възнамеряват да гласуват, а други 23,8% вероятно биха гласували. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи.

Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.