На четвърто поредно заседание СЕМ гласува Мария Стефанова да е новият председател на Съвета.

След три поредни заседания, на които тя събра квалифицирано мнозинство, кандидатурата й беше гласувана с обикновено мнозинство на четвърто заседание на СЕМ, съобщи БНР.

Мария Стефанова е родена през 1964 г. в София. Завършва 133-то руско езиково училище „Ал. Пушкин"; 114-та английска езикова гимназия в София и Факултета по журналистика на СУ „Св. Кл. Охридски".

Преминава обучение за развитието на демократичните институции - НАТО, Брюксел. Работи като водещ и репортер в БНР, БНТ, Канал 1 и като главен редактор на радио „Канал Ком", София.

Като завеждащ връзките с обществеността и медиен консултант на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) г-жа Мария Стефанова работи върху проектите: „Красива България" I и II; „Красива София", „Възможности 21 век". Мениджър е на проекта „Информационна кампания за превенция на трафика на жени от България" към Международната организация по миграция.

В последните няколко години работи като главен редактор „Новини" в телевизия „Канал З", водеща в радио „Експрес" и член на УС на Българското национално радио.

Мария Стефанова е президент при основаването на Международния дамски клуб „Зонта Интърнешънъл" (1995 г.) - организация за изявени жени в професията, занимаваща се с подпомагане, благотворителност, усъвършенстване; изпълнителен директор на „Фондация за добри родители".

Тя е член на Съюза на българските журналисти.