Спасители отправят предупреждения към туристите, че през месец август има завишена опасност от мъртво вълнение в Черно море.

Спасителите препоръчват тези които не могат да плуват да не влизат във водата, а останалите да бъдат изключително внимателни.

Мъртвото течение се наблюдава при силни морски вълнения и често увлича хората навътре в морето с голяма скорост, обясняват пред БНТ спасители. То се забелязвало трудно и сменяло мястото си.

По думите на инструктора по водно спасяване Владимир Панев по-голямата част от инцидентите и смъртните случаи в морето са дело на мъртвото вълнение. Според него на местата, на които се получава такова вълнение, хората не трябва да се допускат до водата.

Спасителите предупреждават, че ако все пак човек попадне на мъртво вълнение, трябва задължително да запази самообладание и спокойствие.

Техниките за излизане са няколко, но най-удачно е да се плува успоредно на брега. Друг ефективен метод е човекът да се отпусне на повърхността на водата и като усети, че вече няма мъртво вълнение и че морето не го дърпа навътре, да започне да се приближава внимателно към брега.