Националният омбудсман Мая Манолова ще обжалва пред Конституционния съд текст в Гражданско-процесуалния кодекс, който регламентира присъждането на юристконсулстки възнаграждения за държавни институции в съдебни процеси. Това обяви тя в Кюстендил, по време на връчването на наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора.

В града, от където започна нейната политическа кариера, Манолова отчете първите си сто дни като омбудсман. Освен за проблема с таксите за ЧСИ-тата, тя подхвана и темата за винетките и за столичната "Топлофикация".

Освен това стана ясно, че националният омбудсман смята да ангажира дори и еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова с казуса "Сградна инсталация". Тя ще покани Юрова на гости на семейство от панелен блок, за да види на място проблемите на гражданите със столична "Топлофикация".

На някой от последните етажи в блоковете няма дори тръби, но въпреки това хората плащат "сградна инсталация", разказа за някои от жалбите, постъпили в офиса й като национален защитник.

Манолова настоя за спазване на европейската директива при определяне на цените на винетните стикери. Тя обяви, че ще организира среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и финансовия министър Владислав Горанов за предложението й за въвеждане на еднодневна винетка.

Според бившия депутат, това би било справедливо решение за хората, които инцидентно ползват републиканските пътища. Манолова очаква така да се повиши събираемостта.

Европейска директива задължава при определянето на цените на винетките за товарните автомобили да се спазват строги пропорции, които са препоръчителни за леките автомобили. Тя даде пример за цени - месечната винетка не бива да е с цена над 10 на сто от годишната, седмичната - над 5 на сто, а за дневните препоръката е 2 процента от стойността на годишната винетка.

"Макар това да е препоръчително по отношение на леките автомобили, е стандарт, към който всички европейски страни се стремят. България, ако всеки направи сметка, е много далеч от този стандарт, защото седмичната винетка е 15 процента вместо 5 на сто от цената на годишната, а месечната е 30 процента вместо 10 на сто", обясни общественият защитник.

В Кюстендил Манолова обяви, че ще внесе още тази седмица втората си жалба в Конституционния съд. Тя е срещу текст от ГПК, който регламентира присъждането на юристконсултски възнаграждения на юридически лица, държавни институции, еднолични търговци в съдебни процеси, независимо от това дали са изплатили тези възнаграждения на своите юристконсулти. "Тъй като става дума за суми от порядъка на стотици, а понякога на хиляди лева, хората просто не си позволяват да защитават правата си пред съд", обясни Манолова.