Метеоролозите от НИМХ на БАН вероятно ще прекратят протестите. Това стана ясно след проведена среща на просветния министър Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и института, съобщи БНР. 

Вълчев обеща, че ще предложи промяна в Закона за БАН, с която парите за Академията да бъдат разпределени по дейности. Така средствата за института ще бъдат обособени на отделен ред в бюджета на БАН. Това е и искането на протестиращите. 

"Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения. Това каза на брифинг председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, цитиран от "Фокус". 

"Създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Отдаваме изключително важно значение на тази дейност. Това е уникален институт. За да се реши проблемът, то той не е в правилата, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме на първо време 160 000 лв., превели сме 43 000 лв.", заяви още акад. Ревалски.

По думите му в по-следващи етапи ще търсят също решения.

"Ще търсим средства за издръжка на стъпки и се надяваме да ги осигурим", добави той.

Метеоролозите равни на чистачките в БАН
Обновена

Метеоролозите равни на чистачките в БАН

С викове "оставка" от НИМХ протестират пред академията

Припомняме, че служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха днес пред сградата на Българска академия на науките на протест.

Причината за недоволството е недостигът във финансирането на института и недостатъчното средства за функционирането му.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи: "Инженер в НИМХ равно на чистач в БАН", както и "Решение на Общото събрание на БАН ощетява НИМХ".

"Срамота е за нас!" възмути се проф. Христомир Брънзов, директор на института.

Той предупреди, че липсата на средства ще доведе до спиране на прогнозата за времето.