Раздухването на въпроса с "живата вода" е само още едно доказателство за дефицита на познание. Това заяви в ефира на Нова телевизия отец Никанор от Гигинския манастир по повод истерията, която обхвана държавата и медии през последните дни покрай кладенеца с вода насред разкопките край Плиска.

Отчето алармира, че е необходимо вероучение в училищата именно заради такива случаи. Това щяло да осигури правилно разбиране на нещата в сферата на духа и мистиката.

Децата трябва да знаят какво е вяра и какво е суеверие, убеден е отец Никанор, въпреки че живеем в светска държава. Според него децата трябва  да учат елементарни неща - какво е иконостас, олтар, светена вода. Училището, по думите му, е разсадник на знание, а не на вяра,трябва и да възпитава.

Отецът изтъкна, че премиерът Бойко Борисов "има изключително точна и вярна интуиция, що се касае до вярата". Той не бил много добре запознат богословски, но интуитивно говорел правилно.

Според отец Никанор водата помага. Той каза, че е чувал за случаи на хора с тежък диабет, онкологични заболявания, хронична кашлица.
Молитвата към Бога е тази, която лекува, каза той, пояснявайки, че водата е нещо, чрез което Бог действа.

Въпреки това отец Никанор напомни, че църквата никога, при никакви обстоятелства не е отхвърляла медицината. Има много молитви, насочени към това Бог да помогне на лекарите да определят диагнозата, стана ясно от думите му.
Самият отец Никанор заяви, че той също ходи на лекар, когато се разболее.