Министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова валидираха пощенска карта по повод 170 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Церемонията се състоя в Регионалния исторически музей.

170 години от рождението на Христо Ботев честват в Калофер

170 години от рождението на Христо Ботев честват в Калофер

Големият революционер и поет

Художник на проекта е Стоян Дечев. Церемонията бе съпътствана с откриването на филателна изложба и представянето на мраморен бюст на поета, дело на скулптора Йордан Кръчмаров. Колекцията от пощенски марки е на инженер Георги Мъндев. Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че ликът на Христо Ботев е бил част от пощенските марки над 25 пъти. "Това е показателно за ролята, която му отрежда цялата държава и цялото българско общество", посочи Московски.

Художникът на проекта Стоян Дечев припомни думите на Илия Бежков: "Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе".

Снимка 332370

Източник: БГНЕС

Дечев заяви, че Ботев и делото му е вдъхновял много български артисти, а едни от най-хубавите картини са тези на Александър Поплилов. Картата носи портрет на Ботев, дело на Александър Поплилов. Стоян Дечев пък е негов ученик и затова се наема с художественото оформление. Дечев посочи две важни причини за използването точно на този портрет. Проф. Поплилов е носил като амулет подписа на Христо Ботев в паспорта си. Подписът е по същество съвършено произведение на калиграфията. Дечев посочи и второто нещо, което той е носел в паспорта си приживе - кратко описание на Ботев от Вазов:

"Полицията го следеше. Богатите го презираха. Младежите го избягваха, но го обичаха. Никой не можеше да издържи смелия му орлов поглед. Той беше висок, едър, почти исполин. Умното му лице - необикновено, високият му стан, гърлестият му говор и смях, гордият му смел и разкрачен ход, го отличаваха и туряха по-горе от множеството, сред което вървеше замислен".