Министерство на околната среда и водите изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци. Това е направил представител на ведомството на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас.

Става въпрос за дюни, които се намират извън морските плажове "Каваците - Север" и "Каваците - Юг" в землището на Созопол.

Позицията на МОСВ се мотивира със разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта специализираната карта. Картата е приета с доста по-малко като площ дюни от предишните картирания.

Съгласно Наредбата за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри пясъчните дюни се отразяват в специализираните карти, като техните граници се заснемат от ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология.

Същите са посочвали на място границите и вида на дюните и резултатите са представени в Службата по геодезия, картография и кадастър - Бургас.

Видно от представените резултати и изработените проекти на специализирани карти са налице съществени различия между заключенията на ангажираните учени и експерти, участвали в посещенията на място. Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните е водеща.

Дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна.

При определянето на наличието, вида и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза, които да са основа за взимане на адекватни решения. В конкретния случай обаче, резултатите от проучванията според МОСВ не позволяват да бъде взето обективно решение.

Прецизирането на концепцията, методологията и критериите за определяне на пясъчните дюни, по начин недопускащ различни тълкувания, следва да бъде основна задача на научната и професионалната общност, за което Министерството на околната среда и водите ще окаже пълно съдействие.

Необходимостта от одобряването на новата карта на дюни на Каваците е свързана най-вече с това, че когато "дюната се картира", тя се предпазва от строителство и навлизане на превозни средства, например.

Дюните край Несебър са разорани незаконно

Дюните край Несебър са разорани незаконно

Ще бъдат наложени административни мерки