Национален парк „Пирин" не е включен като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО в списък със застрашените обекти.

Такова решение не е взимано. Не отговарят на истината и твърденията за предстояща през септември у нас наказателна мисия на този комитет във връзка със застрашеността на НП „Пирин" като обект на световното наследство.

Това заявиха от МОСВ във връзка с публикациите, че Националният парк „Пирин", като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО е включен в списък със застрашени обекти на световното наследство.

Действителните факти са, че през януари тази година България е направила предложение за разширяване на границите на парка с повече от 12 000 ха високопланинска зона с цел да се припокрият границите на обекта на световно наследство с тези на НП „Пирин".

Обектът на световно наследство е обявен през 1983 година с площ 24 ха, а в последствие националният парк, като защитена територия у нас, е разширен, без да се разшири обектът на световното наследство.

Също така, последваща мисия на IUCN препоръчва от обекта на световно наследство да бъдат изключени двете ски зони в Добринище и Банско, защото не отговарят на високите изисквания на ЮНЕСКО за консервационна значимост и да бъдат обособени като буферни зони. Тези зони обаче не се изключват от НП „Пирин", а остават част от него.

България се съобразява с тези препоръки и МОСВ прави съответната номинация за актуализация на границите на обекта на световно наследство.

Номинацията вече е преминала през първия етап на техническа оценка. През септември т.г. предстои мисия на терен на експерти от IUCN на терен.

От МОСВ съобщиха още, че не отговорят на истината и твърденията за представяне на доклад от Ирина Бокова - посланик и постоянен представител на България в ЮНЕСКО, на базата на който на 33-та сесия били поискани санкции от България, свързани с ограничаване на развитието на ски зоните в Банско, Добринище и Разлог.