Ръководството на Мюсюлманското изповедание в България се разграничава от обявената инициатива за създаване на партия ОТОМАН.

В разпространено изявление, мюфтийството посочва, че, „водено от чувство за отговорност и заради засиления обществен интерес" към темата, уверяват, че на 02.04.2010 г. в Джамията „Халил Шериф Паша" в гр. Шумен, известна още като Томбул Джамия няма да се провежда учредяване на партия ОТОМАН, а така също няма да се извършват и други политически действия.

От мюфтийството изразяват и мнението си, че не трябва да се нагнетява излишно напрежение сред гражданите в страната.

Спекулативните твърдения, че Районно мюфтийство в Шумен допуска такъв вид политически акт в мюсюлмански храм е крайно невярно и не е в унисон с една от основните стратегии на Мюсюлманското изповедание - да не допуска намеса на политиката в религиозната дейност, и на религията в политиката, допълват от ръководството и посочват:

„До този момент никой никога не е предлагал или молил за разрешение или съдействие да учредява ново формиращата се партия ОТОМАН в джамията или да бъде изпълнена специална молитва, поради което въпросът не е поставен за обсъждане и одобрение от страна на Висшия мюсюлмански съвет и Главно мюфтийство.

Въпреки несправедливите и погрешни твърдения за зависимост на мюсюлманското изповедание от страна на една или друга политическа формация, категорично отхвърляме такъв вид поведение, обявяваме че сме напълно независима институция."

От мюфтийството уточняват, че съгласно ислямските разпоредби и спецификата на утвърдената традиция не биха могли да ограничат посещението и участието по време на обичайните празнични, Петъчни или други ежедневни молитви, които са задължения за всеки пълнолетен мюсюлманин, в това число и политици.

Тяхното присъствие обаче е допустимо в рамките на строго определени норми на молитвеното участие и не им дава възможност за политически изяви.

Характерно при молитвата Намаз е, че тя се изпълнява както колективно, така и индивидуално. В индивидуалната част всеки мюсюлманин персонално може да отправи молитва за каквото пожелае. В колективната част, обаче, не може да има ритуал, в който да бъде включен елемент на съпричастност към политическия субект ОТОМАН.

От Главно мюфтийство посочват още, че не може да се произнесат и дадат оценка по същество за моралната или юридическа легитимност на ново учредяващата се формация, тъй като това е тема за дискусия в компетенцията на други органи и институции, призвани да следят и осигуряват законността, спокойствието и мира в страната.

"В този смисъл отново изразяваме своята категорична позиция, че не се допускат никакви политически събрания на територията на нашите храмове, но не сме отговорни за действия и събития, извършвани извън джамиите", декларират от мюфтийството.