24-часово наблюдение на язовирите на територията на страната, за които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) отговаря, е разпоредено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Язовирите ще се наблюдават денонощно заради проливните дъждове в много области на страната, регистрираните количества на падналите валежи и постъпилата от Националния институт по метеорология и хидрология прогноза за опасни явления и предстоящи наводнения. Денонощно ще се следят и водните обеми на язовирите.

Ще се осъществява контрол по Закона за водите за изпълнението на мерките, осигурени от собствениците за безопасната им експлоатация и изправното техническо състояние на язовирните им стени и съоръженията към тях.

ДАМТН ще бъде в непрекъснат контакт с всички структури, които имат отношение и следят за състоянието и водните нива в язовирите.

Към настоящия момент не са възникнали аварийни ситуации с язовирни стени и съоръженията към тях при контролираните от ДАМТН язовири.

Евакуират 35 човека от село Клисурица
Обновена

Евакуират 35 човека от село Клисурица

Пожарникари и военни отиват да помагат в Берковица

Припомняме, че тази сутрин превантивно бяха евакуирани 35 човека от село Клисурица, поради опасност от преливане на местния микроязовир, след огромното количество валежи, които паднаха вчера в общините Берковица и Георги Дамяново. В двете общини бе обявено и частично бедствено положение заради нанесените щети по инфраструктурата.