Над един милион е-винетки на стойност повече от 74 млн. лв. са продадени от началото на годината, съобщават от АПИ.

Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хил. е-винетки, от които 77 хил. са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 г. са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари - 119 хил., от които 102 хил. са били годишни.

В края на януари и в началото на февруари е пикът за подмяна на годишната винетка, тъй като до началото на 2018 г. годишните стикери бяха с валидност до 31 януари на следващата година. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 г., сега има ръст от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е променяна цената на винетките. 

Системата за продажба на е-винетки се срина за 2 часа

Системата за продажба на е-винетки се срина за 2 часа

Заради технически проблем

Потребителите могат да проверят валидността на е-винетката на сайта www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка". От електронната страница на Националното тол управление собствениците или ползвателите на пътни превозни средства имат възможност да получат информация както за винетка, купена от каналите за продажба на Агенция "Пътна инфраструктура" и нейните партньори, така и за такава, издадена чрез Агенцията за социално подпомагане, а също и за валидността на пътната такса при пререгистрация на автомобил.

От АПИ съветват шофьорите да са внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на винетката, като проверят още веднъж информацията преди да финализират покупката. Изписването на регистрационния номер на пътното превозно средство може да е на кирилица или латиница, но буквите и цифрите трябва графично да съответстват на тези от талона. Тирета, точки и интервали не се вписват. Символите за нула (0) и за буквата О не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Маршрутна карта - подходяща за еднократни пътувания на камиони и автобуси

Маршрутна карта - подходяща за еднократни пътувания на камиони и автобуси

Тя позволява да се мине по определен маршрут с начална и крайна точка