В първите три месеца на 2023 г. изтича валидността на 135 614 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Общият брой на безплатните винетки, предоставени на хора с увреждания към 20 декември т. г. е 214 525. Те са за над 20 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Най-много безплатни винетки изтичат през януари - 80 638, през февруари - 34 512, а през март - 20 464. Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на Националното тол управление.

Хора с 50 и над 50% намалена работоспособност и семейства сдеца с трайни увреждания имат правото на безплатна годишна е-винетка за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см, съобщиха от АПИ.

С 10% по-евтини винетки от 1-ви януари 2023 г.

С 10% по-евтини винетки от 1-ви януари 2023 г.

Годишната винетка за автомобил до 3,5 тона става 87 лева

От пътната агенция препоръчват заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция "Пътна инфраструктура", която издава е-винетката на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на автомобила правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от социалната агенция. Това става при покупко-продажба на превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато колата т е бракувана и е оставена за съхранение в частен имот, лицето няма право на нова безплатна електронна винетка до изтичането на валидността на предната.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на телефон: 0700 10 876, или на e-mail: info@bgtoll.bg.